10-talets trallpunk

LASTKAJ 14
Som En Dålig Film
CD
Bells On Records, 2011

Lastkaj14somendaligfilmDet finns något sorts löjets skimmer över att lira trallpunk idag. Kör man snabba och melodiösa låtar, sjunger på svenska och inte stämplar sig själva inom någon annan genre så är det lätt att ropa trall innan man gått över ån. Tyvärr gillas det inte alltid av banden och huruvida trallpunk existerar idag är jag inte rätt man att svara på.
Lastkaj 14 däremot, hymlar inte med att de axlat trallens långa mantel men påpekar samtidigt att de inte heller tvångsmässigt har hållit sig inom genren när de spelade in skivan. Om man, som jag, har trallpunkens referensramar satta under dess storhetstid på 90-talet så märker man ganska direkt att det inte är frågan om några bakåtsträvande gamla rävar som deppat ner sig i glansdagarna för snart 20 år sedan. Det här bandet har varit aktivt i snart tio år så nybörjare kan man inte säga att de är, men energin och viljan finns där. De kanske saknar 90-talet men det märks inte av.
Skillnaden mellan då och nu är att både arrangemangen och produktionen har blivit mer genomarbetad och mer avancerad. Precis som med till exempel bandet Trevolt så känns det som om vissa blickar har riktats mot USA:s västkust. Takter, riff och gitarrslingor som på 90-talet hade känts alltför radikala för hardcoretrallare är nu vardagsmat och ger naturligtvis lite mer dynamik och spännande utflykter från ”det gamla vanliga”. Trots det är det ju ändå melodierna som räknas och även om jag ännu inte har hittat några klassiker så tror och hoppas jag på att Lastkaj 14 kan väcka några trallande själar till liv. 10-talets trallpunk börjar sakta men säkert att definieras och det här bandet är definitivt med längst fram på barrikaderna!

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: