Mogendans från Gatans Lag

GATANS LAG
Boråspolisen Blues
EP
Pretty Shitty Town, 2011

Med deras blandning av punk och progg har det sällan skjutits snett från Gatans Lag. Med ett par skivor i bagaget har de fått en stor fanskara och har fått bra rutin på sina liveframträdanden. Första skivan Alla Hängda Rövares Själar var produktionsmässigt av en relativt dynamisk kvalitet men med genomgående bra låtar, och andra skivan Låt Mig Stanna Tre Dagar I Himmelen Innan Djävulen Vet Att Jag Är Död hade en proffsigare produktion men med minst lika bra låtar.
Med rötter inom progg, punk och Oi! har de alltid levererat schysst musik och bra texter. Det jag alltid har gillat med bandet är att det ofta är stor fokus på att berätta en hel historia i låtarna vilket alltid har gett dem ett extra plus i kanten.
Denna gång är det fyra låtar som fästs på vax och det är ett mer tillrättalagt band än tidigare. Ljudbilden är renare, disten på gitarren har försvunnit och texterna är lite mer mogna än vad jag blivit van vid. En viss dos av sentimentalitet och vemod lyser igenom och Jag Kommer Dö Ung känns som en summering av hur livet blir om man levt som bandet avhandlat på de tidigare skivorna.
Hur som helst så handlar låtarna om livets gång sett ur deras ögon och istället för att rikta avsky mot andra så är texterna av mer personlig börd denna gång.
Den Oi!-punk som fanns inblandad i början av deras existens är i stort sett bortblåst. Avslutande låten Snutbil, som är en cover av det gamla proggpunkbandet Fiendens Musik, talar ganska starkt för åt vilket håll bandets influenser går mer och mer. Energin finns kvar och så även attityden trots att den har dämpats ett snäpp. Musiken har plockats ren från onödig utfyllnad, men det är ju fortfarande jävligt bra och jag gillar Gatans Lag oavsett vilket håll det barkar åt.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: